L’itinerari de l’aigua

És un itinerari que ressegueix una canal del segle XIX que des de la font de Serviol alimenta diverses masies del municipi.

Trobem elements interessants relacionats amb l´arquitectura de l´aigua, com petits aqüeductes, al mateix temps que elements naturals com les magnífiques Roques d´en Bernat molt a prop de la Caseta dels reis o les alzines sureres.

Garantir el subministrament d’aigua per al reg de camps i horts, safareigs i fonts públiques i privades, era una preocupació constant, sobretot perquè les precipitacions al Maresme són molt irregulars i provoquen forts torrents i rieres.

De tots aquests enginys, les mines destaquen per la dificultat que suposa la seva construcció. Són galeries fetes per l’home per recollir aigües subterrànies i canalitzar-les fins al punt inicial que es podria situar a quilòmetres del punt de recollida. Es van construir als segles XVIII i XIX per iniciativa municipal o privada, per conduir l’aigua a les fonts i pous de la vila i cases. El seu paper va ser tan vital, que bona part de la muntanya de Premià està solcada.

Descobreix més