Itinerari de l’aigua

És un itinerari que ressegueix una canal del segle XIX que des de la font de Serviol alimenta diverses masies del municipi.

Trobem elements interessants relacionats amb l´arquitectura de l´aigua, com petits aqüeductes, al mateix temps que elements naturals com les magnífiques Roques d´en Bernat molt a prop de la Caseta dels reis o les alzines sureres.

El canal garanteix el subministrament d’aigua per als regs dels camps i hortes, safareigs i fonts públiques i privades, això va ser una preocupació constant, sobretot perquè les precipitacions al Maresme són molt irregulars i provoquen fortes torrentades i riuades.

De tots aquests enginys, destaquen les mines per la dificultat que comporta la construcció. Són galeries fetes per l’home per captar les aigües subterrànies i canalitzar-les fins al punt inicial que podia estar situat a quilòmetres del punt de captació. Les mines van ser construïdes al segle XVIII i XIX sota iniciativa municipal o privada, per conduir les aigües fins a les fonts i pous del poble i de les cases. El seu paper va ser tan vital que bona part de la muntanya de Premià de Dalt està solcada.

Descobreix més